Kano

Kano, düz tipli, tek bir pagayla yürüyen, hafif ve portatif teknedir. Kano kelimesi Karayiplilerin dilindeki kenu kelimesinden gelmiş ve İspanyolcaya canoa olarak geçmiştir. Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Dünyada bulunan en eski kano MÖ 8200 ile 7600 yılları arasında yapıldığı tespit edilen ve Hollanda'da bulunup müzede sergilenen bir kanodur. Danimarka'da bulunan ağaçtan oyma kanoların MÖ 5300 ile 3950 yılları arasında yapıldığı bulunmuştur. Türkiye ise kano sporunun gelmesi 1990’lı yılları bulmuştur. Gittikçe yaygınlaşmış olan bu spor dalı 1993-94 yılları itibari ile ülkemizde faaliyete geçmiştir. Ancak bu kısa dönemde oluşturulan federasyon 1994 yılında Kürek federasyonu bünyesine geçmiştir. Artan ilgi ve merak sonrası ilerleyen yıllarda kano faaliyetleri artmıştır. Böylece 2003 yılında Türkiye Kano Federasyonu faaliyete geçmiştir. Ülkemiz toplamda yedi ayrı branşta Avrupa ve Dünya şampiyonlarına katılmıştır.

Kano Çeşitleri

Kullanım amacına göre geliştirilmiş ve eskiden sadece ulaşım amacı ile kullanılan kanolar günümüzde iki alt başlıkta ayrılmıştır. Kullanım amacına göre üretilen bu kanolar; Eskimo Kayağı ve Açık Kanada Kanosu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Federasyonlar tarafından düzenlenen kano sporu yarışmalarında Açık Kanada Kanosu kullanılmaktadır. Durgun sularda hız yapmaya müsait olarak geliştirilen bu kanolar Kızılderililerin kullandıklarından esinlenerek 5 m civarı uzunluğunda, 85 cm genişliğinde ve 40 cm derinliğinde üretilmektedir. Kanoda kullanılmakta olan kürekler tek uçludur. Küreği bir kişi kullanırken farklı açılardan küreği kullanarak kanoya yön verebilir. İki kişi kullanırken ise bir kişi sağdan bir kişi de soldan kullanarak kanoya düz bir yön verebilmektedirler. İki kişinin kullandığı bu kanolarda yön vermekten sorumlu kişi kanonun kıç kısmında oturan kişiye aittir. İlk kullanım amacı ulaşım olan kanolar 1800’lü yıllardan itibaren eğlence maksadı ile kullanılmaya başlamıştır. Doğa sporları arasında en eğlencelilerinden birisi olduğu gerçeğini kabul etmek gerekir. Kano sporu ile uğraşan kişiler yaşam şekilleri ve beslenmelerinden, günlük idmanlarına kadar çok hassas bir plan uygularlar. Kürek çekmekte ne var dememelisiniz. Çünkü kano kullanmak kas gücü kadar zekâ gücü de gerektirmektedir. Reflekslerin de iyi olması gereken bu sporda özellikle iki kişinin kullanımları açısından uyum yeteneğinin de gelişmesi gerekmektedir. Eskimo kanoları olarak adlandırılan kanolar ise hareketli ve de engebeli sularda kullanıma oldukça uygundur. Hatta Azgın Su Yarışları bile düzenlenmiştir. Ancak bu tip kanolarda her ne kadar yarışlar için kullanılsa da manevra gücü ve yeteneği yüksek olan bu kanolar halen Eskimolar tarafından ulaşım aracı olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Durgunsu Kanosu

Durgunsu Kano (Kano Sprint) deniz, göl, nehir vb. durgunsu parkurlarında KANO (C) ve KAYAK (K) olarak adlandırılan iki tür tekne sınıfıyla yapılan oldukça çekişmeli bir spor dalıdır. Kayak sınıfında teknenin idaresi iki tarafında pala olan, kano sınıfında ise tek tarafta pala olan küreklerle yapılmaktadır. Sporcular erkek ve bayanlar ayrı yarışmak suretiyle tek, iki ve dört kişilik kano-kayak tekneleri ile 200 m., 500 m., 1000 m ve 5000 m. (tek kişilik) mesafelerde ulusal ve uluslararası düzeyde yarışmalara katılmaktadırlar.

Adamızda Kano Sporunun Durgunsu disiplini yapılmaktır. Bu disiplinde alanında uzman eğiticilerden eğitim almak için sizi adamıza bekliyoruz.

Kano


HIZLI ERİŞİM